1 слайд
2 слайд
Бағалау парағы
3 слайд
https://www.umapalata.com/zexpo/game.html?LANG=RU
&idGames=116779
4 слайд
Бейнематериал
5 слайд
Сабақтың тақырыбы:
Липидтердің құрылымдық
компоненттері. Майлардың химиялық
құрылысы мен қызметтері.
Оқу мақсаты:
10.4.1.3 - майлардың
химиялық құрылысы
мен қызметтерін
сипаттау
Сабақтың
мақсаты:
Майлардың
химиялық
құрылымын,
қасиеттерін,
қызметтерін
сипаттау
6 слайд
Липидтер – барлық тірі жасушалардың құрамына
кіретін және тіршілік процестерінде маңызды рөл
атқаратын май тәрізді заттар.
Липидтердің молекуласының құрамына С, Н,О элемент
атомдары кіреді.
Липидтер
7 слайд
қарапайым
липидтер
стероидтар
триацилглицеролдар
және балауыз
фосфолипидтер
сфингомиелиндер
цереброзидтер
ганглиозидтер
сульфолипидтер
холестерин
және
олардың
туындылары
Липидтердің жіктелуі
химиялық құрамы мен құрылымы
бойынша үш топқа жіктеледі
күрделі липидтер
8 слайд
Топпен жұмыс
1 топ. Майлардың химиялық
құрылысы
Дескриптор:
•Майлардың химиялық
құрылысын біледі;
•Қасиеттерін сипаттайды.
2 топ. Липидтер, фосфолипидтер
Дескриптор:
Липидтердің құрылымын
біледі;
Фосфолипидтің кескіндемесін
модельдейді
3 топ. Майлардың қызметі.
Дескриптор:
Майлардың қызметін біледі;
Майлардың адам ағзасындағы рөлі.
9 слайд
ҚБ тапсырмалары
Тапсырма 1. Суретте берілген молекуланы ата
2 тапсырма: Тест.
3 тапсырма. 1.Еліміздің қай қалаларында май өндіру зауыттары бар? ....................
2.Май өндіру техникасының тиімділігі қандай? .......................................
3. Майды ұзақ сақтаудың тиімді жолдары.............................................
Тест.
1. Майлар – бұл:
а) глицириннің күрделі эфирлері және карбон қышқылы б) глицириннің күрделі эфирлері және жоғары карбон
қышқылы в) бір атомды спирттің күрделі эфирлері және жоғары карбон қышқылы
2. Өсімдік және жануар майлары бір-бірінен ажыратылады:
а) суда еритіндігімен б) спиртті құрамымен в) жоғары карбон қышқылы құрамымен
3. Майлар жақсы ериді: а) органикалық еріткіштерде б) суда в) қышқыл ерітіндісінде
4. Қышқылдық ортада май гидролизінен пайда болады:
а) глицерин және жоғары карбон қышқылы тұздары б) глицерин және жоғары қарбон қышқылдары в)
маргарин және глицерин.
5. Сабын – бұл:
а) жоғары карбон қышқылындағы калий немесе натрий тұзы б) сірке қышқылындағы калий немесе натрий тұзы
в) қышқылдық ортадағы майлар гидролизінің өнімдері
6. Балық майындағы дәрумен:
а) С б) В в) Д
7. Майлардың құрылымдық қызметі болады:
а) суды түзуі б) жылуды сақтауы в) барлық мүшелер мен
ұлпалардың жасуша мембранасынын түзуге қатысады
8. Майлардың соңғы ыдырауы жүреді: а) ас ішекте б) тоқ ішекте в) қарында
10 слайд
1.Майлардың құрамы қандай? Глицерин
мен 3 карбон қышқынан тұрады
2.Майлардың басты қызметі? Қордағы
энергия көзі
3.Майтәрізді заттар? Липидтер
4.Липидтің құрам бөлігі? Фосфолипид
5.Майда еритін дәрумендер? А,Д,Е,К
6.1 г көмірсудың тотығуы кезінде қанша
энергия босап шығады? 17,6 кДж
7.«100 г майдан қанша гр сц алады? 102-105
гр
11 слайд
Кері байланыс
Топ жұмысындағы 3 маңызды ақпарат.
Қиындық келтірген 2 нәрсе
Ерекше ұнаған 1 нәрсе.
12 слайд
Үйге тапсырма:
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз