Сабақтың
басы
2
мин
5мин
|
Ұйымдастыру
кезеңі
Сабақ барысында оқушы өзін
бағалап отыруы үшін, оқушыларға бағалау парақтары
беріледі.
Үй тапсырмасын еске түсіру
мақсатында оқушыларға онлайн форматта
тест сұрақтары беріледі
|
Оқушылар сабаққа
дайындалады.
Ұстаздармен
амандасады.
Оқушылар бағалау парақтарын
алады
Оқушылар ссылканы басу арқылы
онлайн форматта тест сұрақтарына жауап
береді.
|
«Жарайсың» сөзі арқылы мұғалім
оқушыларды бағалайды.
|
Күнделік
парақшалары
https://www.educaplay.com/learning-resources/20331034-learning_resource.html
|
Сабақтың
ортасы
30мин
(15
мин)
(15
мин)
|
1
топ. Нәруыздардың реттік
құрылымдары
2
топ. Нәруыздардың
денатурациялануы,
ренатурациялануы
3
топ. Нәруыздардың құрылымына сыртқы
жағдайлардың әсері
Зертханалық
жұмыс.
Тақырыбы: Нәруыздардың құрылымына әр
түрлі жағдайлардың әсері
Мақсаты: нәруыз құрылымына
температура және pH әсерін
зерттеу
Қажетті
құрал-жабдықтар: крахмал, йод, мұз салынған су,
амилаза ерітіндісі, лимон қышқылы, ас содасы, сағат, су термометрі,
сынауықтар, химиялық
стакандар
Жұмыс
барысы.
pH әсері
бойынша.
Жұмыс қорытындысын кестеге
толтырыңдар
pH
әсері
|
Температура
әсері
|
№1
тұғыр
|
№2
тұғыр
|
қышқыл
|
Ас
содасы
|
бақылаушы
|
Суық
0С
|
Ыстық
50-60С
|
Жылы
36-38С
|
Иод қосылған соң
қандай өзгерістер болады?
|
№1
|
№2
|
№3
|
№1
|
№2
|
№3
|
|
|
|
|
|
|
т
pH
әсері
|
Температура
әсері
|
№1
тұғыр
|
№2
тұғыр
|
қышқыл
|
Ас
содасы
|
бақылаушы
|
Суық
0С
|
Ыстық
50-60С
|
Жылы
36-38С
|
Иод қосылған соң
қандай өзгерістер болады?
|
№1
|
№2
|
№3
|
№1
|
№2
|
№3
|
Көк
түсті
|
Ақ
түсті
|
Өзгеріс
байқалмайды
|
Көгерді
|
көгерді
|
Ақ
түсті
|
|
Берілген тақырыптар бойынша
топпен орындайды. Дескриптор:
-
Нәруыздардың бірінші реттік
құрылымын сипаттайды;
-
Нәруыздардың екінші реттік
құрылымын сипаттайды
-
Нәруыздардың үшінші реттік
құрылымын сипаттайды
-
Нәруыздардың төртінші реттік
құрылымын сипаттайды
Дескриптор:
ренатурациялануы.
Дескриптор:
Оқушылар қауіпсіздік
ережесімен танысады. Жұмыс дәптерлеріне зертханалық жұмысты
орындайды. Керекті құрал-жабдықтарды пайдалану арқылы, жұмыс барысы
бойынша ортаның pH әсерін және ферменттік
реакцияның жылдамдығына температураның әсерін
анықтайды.
Қорытынды.
Қышқылдық ортада
амилаза ферменті крахмалды ыдырата алмайды деген сөз, екінші
сынауық ақ түске боялды, яғни бұл сілтілік орта амилаза ферменті
үшін ең қолайлы орта болып табылады. Үшінші сынауықта түс өзгерген
жоқ, себебі ол бақылаушы
сынауық.
Температура әсері
бойынша. Амилаза ферменті төменгі температурада өз белсенділігін
төмендетеді, яғни амилаза ферменті үшін төменгі температура
қолайсыз, екінші сынауықтағы ерітінді көк түске боялды, яғни
жоғарғы температурада амилаза ферменті құрылымын өзгертіп,
денатурацияға ұшырады, үшінші сынауықтағы ерітінді ақ түсті болды,
яғни, амилаза ферменті үшін 36-38С температура ең қолайлы
температура.
|
Бағалау
критерийлері:
- көмірсулар туралы жалпы
мағлұматты толық түсіндіру;
- уақытты үнемді
пайдалану ;
- ұйымшылдықта жұмыс
жасау .
«Күнделік» әдісі арқылы өз-өздерін
бағалап отырады
Жалпы балл –
4
|
Бейнематериал
Презентация
Керекті құрал
жабдықтар
|
Кері
байланыс
2
мин
|
РЕФЛЕКСИЯ. «Бургер»
әдісі
– Оқушылар! Сендерге бүгінгі
сабақта белсенділік танытып, тақырыпты жан-жақты ашып,
зертегендеріңе рахмет. Сабақты қаншалықты меңгергендеріңді кері
байланыс арқылы
білдірсеңдер.
І
топ: Топ жұмысындағы 3
маңызды ақпарат.
ІІ
топ: Қиындық келтірген
2 нәрсе.
ІІІ
топ: Ерекше ұнаған 1
нәрсе.
Үйге
тапсырма:
|
Оқушылар сабақты қаншалықты
түсінгендіктерін бутерброд әдісі арқылы
айтады
|
«Күнделік» әдісіндегі алған бағаларын
қорытындылау
|
Күнделік және бургербургер
парақшалары
Презентация
|